Kentli insanın, dar mekanın sıkışıklığından çıkmak için, keşfettiği unsurlardan birkaçı "zaman yolculukları" ya da "arkeolojinin kullanımı" bu iki anahtarı merkeze alan belki yüzlerce film çekilmiştir. Yüzlerce kitap yazılmıştır. Bu anahtarlar dar mekanın ötesine geçmek için keşfedilmiş öğeler olarak düşünebiliriz. Anahtar diyorum çünkü bu iki unsurun işlendiği film ve kitapların temaları farklı.
Son yıllarda ülkemizde çocuk/gençlik kitaplarında "zaman yolculuğu" ve "arkoloji" anahtarının kurgulanması arttı. Bu birazda insanın ihtiyacı gibi görülebilir. Farklı mekanlara açılamayan insan hayal dünyasında dolaşmak istiyor. Veya bir furya diye düşünürsek biri pazarı yakaladığı zaman aynı türden, benzer kitaplar mantar gibi çoğalıyor. Artık hangisine inanırsanız tercih sizin.
Zamanda yolculuk ve Arkeoloji anahtarlarını kullanarak kurgulan kitaplarla ilgili düşüncelerimi ileri zamanlarda sizinle payalaşacağım.Şimdi gelelim Adalı'nın kitabına
Adalı'nın bu kitabında doğrudan bu iki anahtar yok. Ama kitabın başına koyduğu dünyanın oluşumu ve dinazorlar bölümlerinin altında "arkeoloji" anahtarı var. Hadi hep birlikte şimdi kitaba bir göz atalım
İnsanlık tarihinin başlangıç günleri. İnsanların tabiata karşı mücadelenin zor ve çetin olduğu zamanlar. Hayvanlar evcilleştirilmemiş, tekerlek henüz bulunmamış ve insanlar suyun üzerinde gitmeyi henüz öğrenmemiş. insanlığın bebeklik yılları. Yer günümüzden 10.000 yıl önce Anadolu /Çatalhöyük. Dünyanın ilk köy/kenti. İnsanın doğayı ilk biçimlendirmeyi öğrenmesi. Kahramanlarımız birçok çocuk kitabında olduğu gibi üç kafadar. ikisi kardeş Ningur ve Ninlil ve arkadaşları Sungur. Bu çocuklara bilgilendirme konusunda yardımcı olan köyün Bilgin Amca'sı.
Bilgin Adalı Dünyamızın İlk Şafağı kitabının başına dünyanın oluşumunu anlatan ve dinazorları anlatan hikayenin dışında iki bölüm eklemiş bu iki bölüm okuyuda ön hazırlık oluşmasını sağlıyor. Sanırım yazarın amacı okuyucu 10.000 yıl önceki zamana götürmek için havaya sokmaya çalışmış ve bunda da başarılı olmuş. her iki bölümde aşırı bilgi yüklemesi yapmadan kısaca hikaye tadında vermiş.
Yazar kitabın şahıs kadrosunu derinleştirmemiş. Karakter denmeyebilir. Kitabı okuduktan sonra sonraki günlerde kitaptan hep bir şey kalmadı zihnimde. Karaktere örnek vermek istersem "Şeker Portakalı"ndaki Zeze gibi değil. Yinede okutulabilecek bir kitap. Öğrencilerimden geçer not aldı. Genellikle beğenilen bir kitaptı. Okuma zevki aşılamak isteyen veli ve öğretmenler bu kitabı listelerine alabilirler.
ÖĞRENCİLERE NOT : Okurken kesinlikle sıkılmazsınız. Okumaya başladığınızda bu kitabın 2. 3. kitaplarınıda okumak isteyeceksiniz. Okunacak kitaplar listenize mutlaka yazın, pişman olmazsınız. Kitabı okuttuğum öğrencilerden genelde geçer not aldı.
ÖĞRETMENE NOT: Harika bir kitap cümlesini duymak isterseniz. öğrencilerinize kitabı okutunuz. içinde olumsuz örnek olabilecek hiçbir unsur yok. Ütopya tadında. günümüz bilgisayar, tablet, telefon çocuklarının bu gibi gelişmelerin nerden nereye olduğunu ne gibi mücadeleler verildiğini anlatmak isterseniz kitabı okutmak için seçebilirsiniz. Kitap okuma alışkanlığı üst düzey olan öğrencilere kısmen basit gelebileceğini düşünebilirsiniz. Anlatım ve olay örgüsü hiç fena değil.
VELİYE NOT: Çocuğunuzun kitap okuma alışkanlığı yoksa çocuğunuza bir haftasonu okuması için kitabı hediye edebilirsiniz. İlginç ve merak öğeleri ile mutlaka okuyacaktır.
EDİTÖRE NOT: Kitabın kapak tasarımı ve içindeki çizimler güzel. kitabın konusuyla uyum göstermiş. Okuduğum kitabın kapak rengi koyu kahve editör fark etmiş olmalıki sonraki baskılarında beyaz renk tercih edilmiş.
YAZARA NOT: Çocuk edebiyatında taklitlerin ve ucuz kitapların çoğaldığı bir zamanda özgün sayabileceğim bir kitapla beni ve öğrencilerimi buluşturduğu Bilgin Adalı'ya teşekkür ederim