Kategoriler
12+ 4. SINIF 5. SINIF 6. SINIF 7-12 YAŞ 7. SINIF 8. SINIF

DEYİMLER ve ÖYKÜLERİ 1/ SELİM GÜNDÜZALP

Türkçe'nin deyimler yönüyle zengin bir hazineye sahip olduğu şüphesizdir. Hepimiz konuşmalarımızda ve yazılarımızda bu hazineden faydalanırız ama çoğumuz, kulllandığımz deyimlerin kaynağından habersiz olduğu da bir gerçek. Bunun en önde gelen sebeplerinden biri bu  deyimlerin ilk kullanıldığı durum ve olayların öykülerine ulaşabileceğimiz derli toplu bir çalışmanın hali hazırda bulunmayışıdır. işte Deyimler ve Öyküler dizisi bu sahadaki eksikliği gidermek amacıyla hazırlandı…

Arka Kapak Yazısı

Arka kapakta belirtildiği gibi bu alandaki ciddi bir boşluğu bu seri doldurmaktadır. Uzun yıllar bu boşluğun bir şekilde farklı çalışmalarla doldurulmasını bekledim. Öğrencilerime kitap seçimi yapmak için kitabevine gittiğimde bu seri ile karşılaştım. Seri 7 kitaptan oluşmaktadır. Zaman buldukça diğerleri ile ilgili kanaatlarımı burada paylaşmayı düşünüyorum.

deyimler-ve-oykuleri-1-3808-49520

Kitap ince olmasına rağman 60 70 deyim sığdırılmış olması  içeriğin verimli ve dolu olduğunu göstermekte…Yazar deyimleri öykülendirirken kısa tutmuş bu küçük yaş grup öğrencileri için bir avantaj. Kitabı okurken sıkılmamalarını sağlamaktadır.  Deyimler A harfinden Z harfine alfabetik olarak sıralanmış. Her deyim kendi içerisinde çıkış kaynağına uygun /anlamına uygun/gönderilerine uygun kısa öykülerle kitapta yer bulmuş. Deyim başlıklarının üstü deyimin anlamına uygun resimlendirilmiş. Bu öğrenciler tarafından cezbedici bir yöndür.

Kitabı şimdiye kadar okulumuzda yaklaşık 250 öğrenciye okutma fırsatı bulduk. Aynı zaman diliminde kitabı tüm öğrenciler aldı ve okuma zamanının bittiğinde bir sınav uyguladık. Sınav deyimlerin anlamı ve öykülerini kapsıyordu. Bu vesileyle geribildirim ve denetim imkanı yakaladık. Öğrencilerin ders içi etkinliklerde bu deyimi kullanmalarını teşvik ettik.

DEYİMLER TÜRKÇE'MİZİN /MİLLETİMİZİN ZEKASININ EN MUHTEŞEM ÖRNEKLERİDİR.

Kitap sık kullanılan deyimlerle unutulmaya yüz tutmuş deyimleri bir arada barındırmaktadır. Unutulmaya yüz tutan bu hazinelerin tekrar öğrencilerin anlam dünyasını zenginleştirmesini/canlandırmasını bir kazanım olarak düşünüyorum.

Bunu okutmayı düşünen öğretmen arkadaşlar. Deyimleri öğrencilere resimletebilirler veya deyimin öyküsü verilerek öyküyü genişlettirebiliriler.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.