Yaşlı bir kargaydı…Gece kadar karaydı. o yüzden "Gecekarası" adını vermişlerdi ona… Kendine "Gecekarası" dendiği zaman üzülmüştü. Bu addan kurtulmak için beyazlaşmayı düşündü. Gidip ırmaklara, göllere, denizlere attı kendini. Her yıkandığı sudan daha beyaz çıkacağını umut etti. Yıkanma işi biter bitmez suyun aynasında kendini merakla, heyecanla seyretti. Aklanacağı yerde cilalanmış gibi daha bir parlaklaştı. Dolayısıyla daha bir karardı; yağlı, cilali zifiri karanlığa kesti….
Arka Kapak Yazısı
Kitabın arkasına kitabın içinden bir bölüm koymuşlar, iyide yapmışlar. Mehmet Güler'in akıcı dilinden damlalar. Mehmet Güler Kargaya Şarkı kitabını 2007'de yazmış. Yazar daha önce de çocuklar ve yetişkinler için kitaplar yazmış. Ben Mehmet Güler'i bu kitabıyla tanıdım. Diğer kitaplarını bilmem. Düşündüğüm ve hayalini kurduğum çocuk kitaplarına örnek olabilecek bir kitap çalışması olmuş. Yazara buradan içten teşekkür ederim.
Kitap okuma yarışması için kitap incelerken KÖK yayınlarında çıkmış bu kitabı fark etmiştim. Dili ve anlatımı ilgimi çekmişti. Daha önceki yıllarda yaptığımız Kahramanmaraş il geneli kitap okuma yarışmasında 6. ve 7. sınıf listesine koymuştuk. Bu vesileyle 1000'in üzerinde öğrenci bu kitabı okutmuştu. Yarışmaya katılan öğrenci ve onların öğretmenlerinden kitapla ilgili çok olumlu dönütler almıştık. Ayrıca bizzat çalıştığım özel okulda öğrencilere bu kitabı okutmuştuk.
Kargaya Şarkı, Musa Emmi ve Gecekarası (Gecekarası burada kargaları temsil ediyor) arasında verilen bir mücadelenin, savaşın kitabı. Mehmet Güler öykü tekniği ile masal türünün olanaklarını bu kitapta birleştirmiş. Kitap Doğa ile barışık doğa ile bütünleşmiş insanın (Musa Emmi) emeği ve çabasını anlatıyor. Bu emek ve çabadan doğa hakkı olanı kargalar aracılığıyla almaya çalışıyor. Kitabın vermek istediği mesajlardan biride doğanın hakkı.
Olay akışı Musa Emmi'nin torunları Onur ve Ezgi'nin yaz tatili için köye gelmesi ile başlar. Yazar doğa ile iç içe bir yaşamı okuyucunun gözünde canlandırabilmek için doğayı çağrıştıran bir takım anahtar sözcükler, faaliyetlerden faydalanır. Onur, Kelebek; Ezgi, Yaprak kolleksiyonu yapmaya başlar. Bahçe, köy evi,çeşme vs gibi özellikler köy yaşamını detaylı bir şekilde betimlemiş.
Musa Emmi ile Kargalar arasında bir savaş vardır. Nedeni bahçedeki ceviz,kiraz, badem vs'dir. Kargalar sürekli cevizlerin, kirazların, bademlerin peşinde Musa Emmi ise bu ağaçlarda bir sürü emeğim var, gece gündüz çalıştım, alınterim var düşüncesi ile bunları kargalara kaptırmama mücadelesi içerisinde.
Onur ve Ezgi köye geldiklerinde dedelerinin kargalara karşı açtığı savaşa şahit olurlar Kah dedelerine kızarlar kah gülüyorlar, kargalar mı haklı, dedeleri karar vermekte zorlanırlar.
Ezgi dedesinin tüfekle kargalara ateş açması sonucunda "yapma be dede, kuşları öldürmek doğru değil, kim bilir kaç tane yavrusu vardır." diyerek doğadan yana tavır alır Bu tavır yazarın vermek istediği ,doğayla bütünleşmiş bir yaşam ve doğa herkesin malı, mesajını taşıyor.
Musa Emmi ile Kargaların mücadelesi devam ederken, yazar köy hayatı ve geleneksel yaşam formlarını aralara serpiştirmiş. Sabahları erken kalmak, el yüz yıkamak, kusku ,tarhana, erişte, mercimek, ezogelin, yayla çorbaları…
(Sayfa 23) te yazarın M. Kemal'in çocukken "karga bekçiliğine" gönderme yapmasını ve en çok vatanını seven insan M. Kemal demesini tezli bir tavır olarak görüyorum. vatanını en çok seven insan şudur demek, bu ülkede Çanakkale savaşında, Kurtuluş Savaşında adını bildiğimiz bilmediğimi şehit ve gazilerimize hakaret olarak görüyorum. Böyle güzel dil ve anlatımı olan Mehmet Güler'in buradaki tavrını anlamakta açıkçası zorlandım.
Yazar kitabı iki karakter üzerine inşa etmiş. Musa Emmi tam bir Anadolu insanı çalışkan, ekmeğinin peşinde. diğeri Gecekarası, birçok masallarda kargalar çokta olumlu karakterler olarak karşımıza çıkmaz. Genelde kargalar masallarda olumsuz kullanılır. Gecekarası, düşünceleri, tecrübesi ve problemler karşısında çözüm yolları bulması ile özgün bir karakter olmuş. Aynı zamanda zeki bir hayvan olarak verilmiş kitapta. Musa Emmi'nin hareketlerini okuyabiliyor ve korkulukların insan olmadığını fark ediyor. Kitap bittikten sonra Musa Emmi ve Gecekarasının mücadelesi, uçmaları ve koşturmaları okuyucunun zihninde devam ediyor. Buda yazarın bu karakterleri başarılı bir şekilde kurguladığını göstermektedir.
KARGAYA ŞARKI olay örgüsü, dil ve anlatım yönünden çocuk edebiyatında kalıcı eserlerden biri olma yolunda. tabi bunu zaman içerisinde göreceğiz. Kitap ilk baskısını 2007'de yapmış. Geçen bu süre içerisinde fark edilmemesi sanırım sektördeki baskın yayınevlerinin ve reklam olanaklarının sonucu. Kitabın aralarına olay akışını betimleyen çizimlerin konması özellikle kitabın kapağına Gecekarası'nın çizimi konması çizimlere iyi çalışıldığını göstermektedir.
ÖĞRENCİYE NOT: Kitap masal tadında bir çırpıda okursunuz, tabiatta nasıl bir yaşam müdadesi var yakından görürsünüz. ve en güzelide Gecekarası'nı tanımanızı isterim. Kitabı elinize aldığınızda sıkılmazsınız. Kitap bir merak duygusu etrafında sürekli ilerliyor.
ÖĞRETMENE NOT: İçinde olumsuz herhangi bir öge yok. gönül rahatlığı ile öğrencilerinize okutabilirsiniz. Birçok çocuk kitabına göre başarılı bir yapıt olmuş. Öğrencilerinize okutmaktan memnun kalacaksınız. üstelik güzel bir dil ve anlatım örneği olmuş. Masal tadında bir hikaye diyelim.
VELİYE NOT: Çocuğunuz bir apartman çocuğu ise farklı yaşam ve düşünce biçimlerini empati yapabilir hale gelmesi için bir aşama olabilir KARGAYA ŞARKI mutlaka okutulacak bir kitap.Çocuğunuza okuması için alın.
YAZARA NOT: Böyle nitelikli yapıtların devam etmesi dileğiyle…