Kategoriler
4. SINIF 5. SINIF 6. SINIF 7-12 YAŞ ROMAN

PAPKİN GİZEMLİ ŞATO / İDİL ÜNLÜ

İyiliksever, şakaçı, zeki, iyi kalpli, cesur Papkin bir yetimhanede kalıyor. Günlerden bir gün yetimhaneden alınarak bir şatoya götürülüyor. Şato sahibinin oğlu Paşa'yla kahramanımız arasında çok güzel bir dostluk kuruluyor. Fakat şatoda çalışan kahya ile mürebbiye kötü planlar peşinde! Acaba iki sıkı dost, bu planları bozmayı başarabilecek mi?

Arka Kapak Yazısı

Öğrencilerime ne tür kitaplar okutabilirim diye birkaç yıl önce araştırmaya giriştiğim zamanlarda karşılaştım İDİL ÜNLÜ'nün PAPKİN serisi ile. Birkaç farklı gruba farklı yıllarda okuttum. Zamanla kitap bende yer etti. Ve kahramanmaş İl Geneli Yaptığımız kitap okuma yarışmasında kendine yer bulan bir kitap oldu Gizemli Şato. Hafızamdaki izlekte yarışmayla birlikte yaklaşık 2000 öğrenci okumuş kitabı.

papkin

Öğrencilerimde ilk gözlemlediğim davranış, kitabın çok beğenilmesiydi.

Okuyan öğrencilerde seriye devam etme isteği gördüm. Tabiki bu beni sevindirdi. Özellikle bilinmeyen kelimelerin olmaması ve olayın basit ve tek düzlemde ilerlemesi çocukları kitabın içine sokuyor. Kitap anlam bakımından çok katmanlı değil yani gönderisi çok fazla kişiye göre değişmiyor. Çocuklar hemen hemen aynı şeyleri anlıyorlar kitaptan. Bu kitabın dezavantajı gibi görünsede özellikle 5. ve 6. sınıf öğrencileri için bu yön avantaja dönüşüyor.

Öğrenci ve çocuklarında iyi bir başlangıç yapmak isteyen veya kitap okumayı devam ettirmek isteyen öğretmen ve veliler Gizemli Şato kitabını dikkate almalılar.

Kitap çok fazla olmasada yerinde resimlerle tamamlanmış. Öğrencileri eline aldığında az da olsa resimli olması okumaya teşvik ediyor.

Kitapta anlamadığı bir nokta ise şudur Sayın İdil ÜNLÜ Bay jerfi, Bayan Jengar, Vüreyka, Visam, Yumni gibi yabancı ve farklı isimler neden kullanmış. Bu bana biraz yazarın zorlaması geldi. Kitabı yerli/yerel kitap olmaktan çıkarıp tutulan çeviri ktiaplar tarzına yaklaştırmak için yapılmış bir hamle izlenimi uyandırıyor. Veya editörün yönlendirmeleri sonucu bu hale gelmiş olabilir. Yazar daha bizden ve yerli isimleri kullanabiiirdi.

Diğer bir husus ise kahramannın adının PAPKİN olması kitabı okuduğumda içerik olarak beğendim. ve birkaç özelliği vurgulamak istiyorum içerikteki. Olay akışnıda tevekkül görebiliyoruz. Kahramanların başına gelen olumsuz şeylere karşı bir tevekkül noktası var. Bu güzel ama yazarın kahramana ve seriye PAPKİN ismini neden verdiğini bir türlü anlamadım.
Her şeye rağmen kitap 4. 5. 6. sınıf öğrencilerine gönül rahatlığıyla okutulabilir. Hem okumayı sürdürmek hem de kitap okumay akarşı dirençli çocukların direncini kırma noktasında güzel bir hamle olabilir bu kitabı okutmak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.